Kalėdinis pyragas su kava

SALDŽIARŪRIŲ ROJUS

Ingridientai (12 porcijų):
Kalėdiniam pyragui:
  • Džiovinti ekologiški abrikosai 200 g;

  • Džiovintos datulės be kauliuko 200 g;

  • Džiovintos papajos gabaliukai 150 g;

  • Džiovintos ekologiškos figos 100 g;

  • Didelis apelsinas (sulčių 250 g ir žievelės 50 g);

  • Juoda stipri kava (jau paruošta) 130 g;

  • Naminis medus 90 g;

  • Tamsus Muscovado cukrus 90 g;

  • Aukščiausios rūšies kvietiniai miltai EKSTRA 75 g;

  • Sviestas 82 % 75 g;

  • Migdolų miltai 50 g;

  • Kakavos milteliai 20 g;

  • Kiaušiniai M dydžio 2 vnt.;

  • Kepimo soda 3 g;

  • Kepimo milteliai 3 g;

  • Maltas cinamonas 5 g (pagal skonį);

  • Meduolių prieskoniai 4 g (pagal skonį);

  • Maltas imbieras 3 g (pagal skonį);

  • Druska žiupsnelis.

Muscovado cukraus glajui :
  • Miltelinis cukrus 100 g;

  • Tamsus Muscovado cukrus 10 g;

  • Citrinos sultys 20 g;

 

Gaminimo eiga:
Pyrago paruošimas:
  1. Džiovintus vaisius susmulkinkite, sutarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis. Užsipilkite kavą, Nukoškite skystį, kad į kepinį nepatektų maltų kavos pupelių. 30 g skysčio pasaldinkite 10 g Muscovado cukrumi ir atsidėkite į šalį. Jį vėliau naudosite kepiniui sulieti

  1. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite vaisius, medų, Muscovado cukrų (80 g), sviestą, apelsino tarkuotas žieveles, supilkite kavą (100 g) bei apelsino sultis. Viską kaitinkite ant vidutinės dydžio ugnies nuolat pamaišydami. Kai masė užvirs, virkite apie 10 minučių, kol visi vaisiai karamelizuosis. Tuomet paliekame vaisių karamelę atvėsti bent 30 minučių.

  2. Kol vaisiai vėsta, pasiruoškite formą: kepimo popieriumi padenkite 18 cm diametro formos kraštus ir dugną. Patarimas: kraštus formuokite aukštesnius nei pačios formos šonai, taip pyrago viršus bus minkštesnis ir mažiau apskrudęs.

  3. Įkaitinkite orkaitę iki 150 C viršus apačia rėžimu.

  4. Po vieną į atvėsusią masę įmaišykite kiaušinius. Tuomet sudėkite migdolų miltus, kakavos miltelius, druską, kepimo miltelius, kepimo sodą, prieskonius ir viską gerai išmaišykite.

  5. Tuomet per kelis kartus lėtai įmaišykite kvietinius miltus. taip neperplakant tešlos.

  6. Perkelkite masę į formą. Prieš dėdami į orkaitę kepimo indą nestipriai pora kartų padaužkite į stalviršį, kad iš tešlos išeitų didesni oro burbuliukai. Pyragą kepame 1,5- 2 valandas 150 C įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, funkcija viršus-apačia be vėjelio. Pyragas iškepęs bus tuomet, kada jo viduriuką perdūrus mediniu iešmeliu - jį ištrauksite sausą. PASTABA: kepimo laikas gali priklausyti nuo orkaitės kokybės ar kepimo formos diametro.

  7. Pyragui iškepus - pilnai jį atvėsinkite ant grotelių. Vėliau atvėsusio kepinio viršų subadykite mediniu iešmeliu, ne giliau nei 2/3 pyrago gylio). Tuomet viršų aptepame kava, kurią anksčiau atsidėjote. Pyragą sandariai suvyniokite į porą lakštų kepimo popieriaus ir susukite į maistinė plėvelę bei palikite per naktį.

  8. Tradiciškai pyragas dekoruojamas cukraus glajumi. Šiuo atveju glajui nudažyti ir subtilaus skonio suteikti naudojau 10 g Muscovado cukraus. Tai suteiks gaminiui šiek tiek išskirtinumo. Pradžioje citrinos sultis išmaišykite kartu su Muscovado cukrumi, kol cukrus ištirps, tuomet sudedame miltelinį cukrų. Glajus turi būti glotnus ir lygus, tirštas, bet ne per daug – kad vis dar galėtumėte juo tolygiai padengti tortą. P.s. fotosesijos metu glajus buvo tik ką užpiltas ant pyrago, todėl yra pabėgęs ir netvirtos konsistencijos. Jeigu būsite šiek tiek kantresni - turėsite tobulą rezultatą!

Su ,
Sportiškas keksiukas

Skanaus!

Toliau skaitykite...

Tingi gaminti, bet nori paragauti?