
Meduoliniai grybukai
TINGINIUI UŽVALŽIUS
Ingridientai (100 mažų grybukų):
Meduolių masei:
Aukščiausios rūšies kvietiniai miltai EKSTRA 570 g;
Medus 100 g;
Sviestas 82 % 250 g;
Rudasis cukrus 200 g;
Grietinė 30 % 100 g;
Kiaušiniai M dydžio 3 vnt. (3 tryniai ir 2 kiaušinių baltymai);
Cinamonas 6 g ( arba 1/2 a.š.);
Kepimo milteliai 6 g ( arba 1 a.š.);
Kepimo soda 6 g ( arba 1 a.š.);
Kalėdinis prieskonių mišinys 12 g (arba 1/2 a.š.);
Druska žiupsnelis.
Citrininiam glajui:
Miltelinis cukrus 200 g;
Kiaušinio M dydžio baltymas (likęs nuo kepimo);
Citrinų sulčių 20 g.
Šokoladiniam glajui:
Juodasis šokoladas (naudojau 74 %) 200 g
Aliejus 10 g (nebūtina, naudojamas blizgumui ir tepumui suteikti).
Papuošimui:
Aguonos 30 g.


Gaminimo eiga:
Grybukų tešlos paruošimas ir kepimas:
Paruoškite medaus karamelę: ant vidutinio dydžio ugnies, nuolatos maišant, ištirpinkite medų, sviestą ir cukrų. Masei užvirus kaitinkite tol, gausite vientisą masę t.y. visas cukrus ištirps. Toliau masę nukelkite nuo ugnies ir leiskite jai atvėsti t.y. galėtumėte priliesti pirštu.
Į atvėsusią masę įmaišykite kepimo sodą, grietinę ir po vieną įmuškite du pilnus kiaušinius ir vieną trynį papildomai. Likęs kiaušinio baltimas bus panaudotas glajaus gamybai.
Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Toliau gautą miltų mišinį po truputį sudėkite į medaus karamelės karamelės masę. Tešla turėtų būti standi ir sunkiai maišoma šaukštu, tačiau dar neminkoma.
Grybukų keptuvę įkaitinkite ir aptepę trupučiu aliejaus. Svarbu pirmą kartą kepant nuosekliai aptepti kiekvieną formelę tam, kad tešla netyčia neprikeptų.
Nuėmę keptuvę nuo ugnies dėliokite į ją tešlą taip, kad pilnai užpildytumėte vieną keptuvės pusę. Kad neliktų tuščių tarpų pripildžius formeles - tešlą galite įspausti pirštu.
Keptuvę tvirtai uždarykite r kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, apverčiant grybukus kas dvi minutes 8-9 minutes, PASTABA: pradžioje kol rasite tinkamą kaitrą, Jūsų grybukai gali iškepti greičiau, todėl pirmą partiją stebėkite ir patikrinkite, ar grybukai iškepė, jau po 4-6 minučių.
Iškepusius grybukus išimkite iš keptuvės ir palikite ant grotelių atvėsti. Tik iškepę grybukai bus labai minkšti, tačiau viskas gerai, kadangi vėsdami jie sutvirtės.
Citrininio glajaus paruošimas ir grybuko kotelių paruošimas:
Į mažą dubenį sudėkite likusį kiaušinio baltymą ir citrinos sultis. Lengvai praplakite, baltymui suskaidyti. Vėliau po truputį vis maišant sudėkite miltelinį cukrų. Masė turėtų būti tiršta, vos taki, kadangi pamerkus grybuko kotelį į masę turėtų nubėgti tik jos perteklius. Jeigu glajus perdaug takus - papildomai įdėkite cukraus pudros, jeigu per kietas - citrinos sulčių.
Kotelius mirkykite cukraus glajuje ir perteklių nukratykite į dubenėlio sienelę ar šaukšto kotelį.. Nubėgus glajaus pertekliui, grybuko kotelio apačią pamirkykite aguonose ir pastatykite juos kepurėlėmis žemyn. Kaip stovą naudojau popierinę kiaušinių dėžutę, tačiau puikiai tiks skarda pripilta kruopų. Patarčiau grybukus palikti per naktį ar bent geroms 4 valandoms, kad jų koteliai išdžiūtų ir sutvirtėtų, kadangi dengdami grybukų kepurėles šokoladu, labai lengvai juos pažeisite pirštais.
Šokoladinio glajaus paruošimas ir grybukų padengimas:
Vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą ir įmaišykite šaukštą aliejaus. Pati šįkart aliejaus nenaudojau, todėl mano grybukų kepurėlės tapo matinės.
Išdžiuvus koteliams, grybukų kepurėles po vieną pamirkykite tirpintame šokolade ir nupurtykite šokolado perteklių, kitu atveju jis nubėgs per visą grybuką ir sugins jau paruoštus kotelius. Grybukus tvirtai sustatykite koteliu žemyn kiaušinių dėkle ar kruopose ir laikykite tol, kol kepurėlės visiškai išdžius. Patarimas kol mirkysite grybukų kepurėles, išlydytą šokoladą nuolatos laikykite ant vandens vonelės, kad viso proceso metu palaikytumėte pastovią šokolado konsistenciją.

